lauantai 12. kesäkuuta 2010

Temppu ja kuinka se tehdään — etsi känny :

Aloitetaan ensin ihan alkeista eli etsimisestä. Oletkin ehkä opettanut koiruudelle namien hakemista. Tai ehkä sitä ei ole tarvinnut opettaa —  jotkut koirat ovat suorastaan luonnonlahjakkuuksia herkkujen vainuamisessa ;~)

Jos olet, voit siirtyä opettamaan  kännykän etsimistä suoraan kohtaan 2.

1. Koira osaa varmasti pysy hetken paikallaan käskystä pyynnöstä, kuten odota. Ota herkullisia namipaloja käteesi. Laita namipala koiran nähden vaikka maton alle. Sano koiralle vapaa tai vapauta se muulla tavoin hakemaan namipala. Kun koira ottaa namia, sano valitsemasi vihjesana, kuten hae tai etsi. Kehu kovasti ja anna toinen nami kädestäsi. Ole tovi liikkumatta ja koiraa noteeraamatta, jolloin koira erottaa tempun muusta tekemisestäsi.  Tämä toimii myös hyvin motivaattorina koiralle seurata tekemisiäsin tarkemmin.
Tee suunnilleen 10 toistoa muutamina päivinä. Kun koira osaa tämän, käy piilottamassa nami vaikka viereiseen huoneeseen.

Ulkonakin kannattaa treenata etsimistä. Namin voit piilottaa vaikka ison puun rungon toiselle puolelle tai puun kaarnan koloon.



Koira voi siis etsiä esimerkiksi hajamielisen omistajan jonnekin
pudottamaa tai unohtamaa (simuloidaan piilottamalla...)
kännykkää – käytä muuten sitten harjoittelussa
mieluummin vaikka vanhaa ja rikkinäistä
kuin uusinta kamerapuhelinta.
Jo senkin takia, jos hajamielinen koiranomistaja unohtaa,
mihin piilotti sen työnantajan Nokia E72:n...

2. Opetaanpas ensin haukulle mikä onkaan etsittävä esine, tässä tapauksessa kännykkä; ota kännykkä esille koiran eteen. Kun koira koskettaa kännykkää, sano iloisella äänellä vihjesana känny ja anna nami. Muista taas liikkumattomuudella ja hiljaisuudella erottaa mikä on temppua ja mikä ei.

Toista jälleen kymmenisen kertaa, pidä muutaman minuutin tauko ja toista taas. Näin voit treenata enintään kymmenen minuuttia tai vartin kerrallaan. Huomannet, kun koira väsyy?


Ole kärsivällinen, tee harjoitusta useana päivänä. Ota myöhemmin mukaan joukko koiralle mitäänsanomattomia esineitä, kuten kaulahuivi, sanomalehti, kauha... eli ei koiran omia leluja. Jos koira tunnistaa tästä joukosta kännykän, se on valmis hakemaan kännykkää piilosta.

 Nyt tarkkana kuin porkkana...
känny ei saa pudota!
3.  Kun vaiheet 1. ja 2. ovat tassussa, pyydä koiruutta odottamaan vaikka kiven tai seinän takana, käy piilottamassa kännykkä ja vapauta koira etsimään vihjesanayhdistelmälläsi, esimerkiksi etsi känny tai etsi luuri. Artikuloi selvästi...


Tutun leikin polttaa—viilenee-muunnelmalla eli vihjesanoin tai elein kevyesti ohjaamalla voit tukea koiraa etsintään. Älä kuitenkaan ota tätä tavaksi, jotta koira ei menetä itsenäistä otetta etsintään.

 Hauskoja kännynhakuhetkiä!
Taivaalla kiitelevä lentokone vei huomion. 
Känny sentään pysyi suussa.

Kuvat on muutaman vuoden takaa, seikkailtiin Keskuspuistossa. Ei ollut vielä harmaata charmia kuonossa silloin.

4 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoista!

    Minulla on työnantajan antama älykännykkä ja en siitä erityisemmin pidä, mitähän mahtaisivat töissä tuumata, jos sanoisin, että harjoiteltiin kännykän hakua ja unohdin, mihin sen piilotin, hih...

    VastaaPoista
  2. =) huh, sanoisi työnantaja ehkä! Minä hankin kännykkäni koiranomistajan ominaisuuksin: taskulampulla, roiskeveden- ja iskunkestävänä. Taika kantaa kännyä kadoksista pyynnöstäni emännän käteen ja välillä se putoaa.

    VastaaPoista
  3. Pakko kokeilla..
    Aina puhelin hukassa.. :P

    VastaaPoista
  4. Justiina, suosittelen. Taika on aina yhtä tohkeissaan, kun pääsee hakupuuhiin :) ja näyttää todella tärkeältä, kun on löytänyt kännykän (tai avaimet, niitäkin voi opettaa hakemaan).

    VastaaPoista

Kiitos haukuista:)